(Олег Шинкаренко @ Nov 22 2009, 02:27 PM)

Російський постмодернізм - це література абсолютно некомерційна, тому я читав все, що мені потрапляло: на початку 90-х років це ще було досить цікаво, хоча траплялися і явно провальні автори, що виплили на загальній хвилі: наприклад, Володимир Сорокін.
Я все-таки вважаю, що ніякої гей-літератури, як і відповідної естетики не існує. Є автори, які повідомляють про свої сексуальні переконання загалу та роблять геїв героями своїх творів, у той чи іншій мірі акцентуючи на них увагу, а є ті, що мовчать про це, хоча вони теж геї. От наприклад той самий Дерек Джармен майже постіно був зосереджений на своєму недузі і навіть робив геями персонажів своїх фільмів - видатних людей, які геями насправді не були. Так він зробив геєм філософа Вітґенштейна. З іншого боку у Пазоліні зосередженість на геях значно менша (його можна взагалі вважати автором оригінальної естетики гей-комунізму), а в останньому фільмі Ґреґа Аракі їх зовсім немає, хоч раніше вони там просто купчилися. Але, не дивлячись на все це, всі три режисери абсолютно різні і ні в якому разі не можна сказати, що вони мають якусь спільну естетику.
Щодо дослідження природи гомосексуальності та її впливу на культуру, то я дійсно зараз читаю книжку Долімора Джонатана "Сексуальне дисидентство". Не думаю, що я надалі буду якось зосереджуватись на проблемі гей-естетики, тому що, як я казав раніше, її просто не існує, і Джонатан жодного разу не каже ні про яку "гей-естетику": не дарма ж його книжка має таку назву, дисиденти - це я вище політичне, а не мистецьке. Можна сказати, що Євген Харітонов претендує на створення гей-естетики, але не думаю, що це можливо, бо інакше всі, хто працює у цьому напрямку брали б його за певний взірець, а цього ми не спостерігаємо. Я б сказав, що він - типово російське явище (як скажімо алко-постмодернізм Венедикта Єрофеева), бо за кордоном він майже невідомий.
Звичайно жінка може бути автором гей-літератури, як і гетеросексуал, бо для того, щоб писати "по-гейськи" не треба бути геєм. Треба лише знати особливості життя геїв, аби писати правдиво (і це не обов*язково). Ще Кафка зазначав, що для писання на будь яку тему треба мати насамперед талант, а не знання цієї теми, яке є другорядним. Так, пишучи роман "Америка", він зізнався, що не разу не був в Америці і має про неї погане уявлення. Саме тому у його романі Статуя Свободи тримає у руках не факел, а меч. Так само не треба бути негром, аби грати джаз. Не думаю, що геям більше сподобається поганий твір лише тому, що його автор сам гей, ніж добрий, автор якого припускається фактичних помилок щодо життя геїв та якоїсь так званої "гей-естетики".
Звичайно, що ніякого офіційно визнаного гей-постмодернізма не існує, але як факт він є: постмодерні твори, створені геями, які всіляко підкреслюють свою орієнтацію у творчості. Гадаю, що термін "гей-постмодернізм" з*явиться тоді, коли виникне "гей-філологія". Але чи можемо ми чекати на появу гей-металургії, гей-збройних сил (це виключення лише підтверджує правило
http://www.be-in.ru/files/journal_archive/people_147.jpg ) , гей-математики чи гей-астрономії? Навряд чи.
Твою позицію важко зрозуміти. Спочатку ти стверджуєш, що жодної “гей-естетики” не існує, а тепер говориш про Пазоліні, що “його можна взагалі вважати автором оригінальної естетики гей-комунізму”. Потім ти знову твердиш, що нічого подібного й бути не може. Ти суперечиш сам собі

Якщо я не є знавцем російського постмодернізму, то я й не висловлююся з цього приводу. Ти ж не маючи (чи вважаючи що маєш) компетенції з якогось питання все-одно висловлюєш якісь аксіоми та постулати щодо нього. Зізнаюся, що я ніколи не займався дослідженням “гей-естетики”, проте певні тези з викласти можу:
Не всі геї є носіями гей-субкультури (певного сленгу, стилю (або стилів) в одязі та поведінці, узагальнених оціночних судженнях тощо) проте ті з них, хто долучає себе до неї продукують певну естетику. Думаю, ти погодишся із тим, що кожна субкультура має свої естетичні канони?
Так і не зрозумів як “Сексуальне дисидентство” стосується нашої розмови...
Так само не зрозумів, чому це Євґєній Харітонов має створювати “гей-естетику”? Максимум що він може, це створювати певні варіації вже існуючих моделей цієї естетики. Тож за взірець можна брати хіба що його власний авторський стиль.
Ніколи не чув про “гей-філологію”, думаю цей термін теж вигадав ти? Авжеж, гей-металургії існувати не може, як не може бути й емо-астрономії, проте емо-естетику, або хіпі-естетику ти теж схильний заперечувати як явище?