(Іван Жилін @ Aug 5 2009, 07:23 PM)

Лада Лузина - просто шоу-мен. Чи пак - шоу-вумен. Я не читав її книжок. Тому мені складно сказати, чи є в її текстах глибокі думки. Врешті решт, хай не ображається ЛАда ЛУзіна і, взагалі, наші митці, але глибоких, власних думок уже нема ні в кого. І в мене також. Якщо Вам сподобалась якась думка, то спробуйте вичленити її сутність, і я переконаний, що коріння тої думки ви з легкістью знайдете чи в Біблії. Чи в когось з древніх філософів. Все розумне вже давно сказано. Ми тільки переказуємо своїми словами.
А щодо досвіду. Скільки би разів герої Лади не пхали пальці в розетку, Ви всеодно теж це зробите. І тільки коли особисто Вас торохне струмом, ви замислитесь. Напишете книжку про те як Вам вдарило струмом. А люди продовжуватимуть пхати пальці туди, куди не слід. Сам Господь нам сказав, як треба жити! І що? Багато людей виконує заповіді?
Ви читаєте, що книжковий герой в якійсь ситуації вчинив таким і таким чином. І в нього все склалося, приміром, в особистому житті. Невже Ви вважаете, що цим вигаданим книжковим досвідом можна слугуватися й Вам? Це тільки в совіцькі часи нас учили: Книга вчить, як на світі жить. Книга дає знання/інформацію. І більш нічого. І ні в якому разі - не досвід. Досвід - це тільки те, що ви прожили. А не прочитали.
У чому я з Вами абсолютно погоджуюся, то це з тим, що все, що відбувається у цьому світі, описано в Книзі Книг. Сказати щось нове не вдавалосся нікому. Книжки, які ставали класичними, - це лише тлумачення деяких Її моментів - не більше. Але все, що потрібно було пояснити, вже пояснено. Про що тепер писати? Згодом ще буде, мабуть, якийсь потужний виток, але поки що література на це, мабуть, чекає. Тому, на мою думку, щоб твір заслужив місце в списку класичних, потрібно значно більше, ніж просто талант. Книжки почали оцінювати за іншими критеріями, вони займають місце й час як супутники нашого відпочинку, як ширма від суєти.
А чому Ви вважаєте, що досвід - те, що прожили. Народ з давніх-давен вчився на чужих гулях, не на своїх. Це, мабуть, як кому. У кожного, як писала Ірина Вільде, своя правда: для когось книжки - досвід, для когось - повітря.Особисто я набуваю досвіду з усього.